BAŞKAN ÜZEN TÜRİB ARACILIK SİSTEMİ İSTİŞARE TOPLANTISI’NA KATILDI.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Olağan Genel Kurulu 09.12.2019 Pazartesi günü TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.

(TÜRİB) Olağan Genel Kurulu Toplantısı sonrasında Aracılık Sistemi İstişare Toplantısı düzenlendi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, TOBB’a bağlı 113 Ticaret Borsasının Başkanları ile teknik personelinin katıldığı toplantıya Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen Başkan S.Kaya Üzen katıldı.

Toplantıda

Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Üzen; Bu dönüşümün ilk ayağı olan lisanslı depoculuk çalışmalarına 2005 yılında ticaret borsalarının öncülük ettiğini anımsatarak, Borsalarımız elini taşın altına koyarak en büyük lisanslı depo yatırımcısı haline geldi. Tarım ve Orman Bakanlığımızın son 5 yılda TMO üzerinden sürece aktif bir katkı vermesiyle, şu anda 163 lisanslı depo kuruluş izni aldı. Bunlardan 80 tanesi faaliyet izni alarak 4 milyon tonun üzerinde kapasite oluşturdu. İnşallah kalan 83 depomuz da faaliyete geçince 14,5 milyon tonluk kapasiteye sahip olacağız” dedi.

Kaya Üzen, işin ikinci ayağı olan ürün ihtisas borsası kuruluşunda da yine TOBB camiasının öne atıldığını ve geçen yıl Borsa İstanbul, SPK, TMO ve kamu bankaları ortaklığıyla Türkiye Ürün İhtisas Borsasını kurduklarını, Ticaret Bakanlığı gözetiminde, Sermaye Piyasası Kurulu’nun katkılarıyla, 50 yıllık bir hayalin gerçekleştiğine şahitlik ettiklerini söyledi.

Ticaret Bakanlığının faaliyet iznini vermesi ile birlikte ürün ihtisas borsasının faaliyete geçtiğini belirten Başkan S.Kaya Üzen, “Yeni bir sisteme geçildi. Elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı artık sadece ürün ihtisas borsası üzerinden yapılıyor. Çiftçimizin, tüccarımızın işlemlerini en rahat şekilde yapabilmesi için çalışmalar devam ediliyor. Bu yeni dönemde tarımsal ürünlerin fiyatları 3-5 kişi tarafından speküle edilemeyecek. Çiftçimiz mağdur olmayacak, finansmana erişmek için kapı kapı dolaşmayacak. Buğday, mısır, arpa gibi hububatlar başta olmak üzere tarımsal ürünlerimizin fiyatları şeffaf bir şekilde belirlenecek. Ve daha da önemlisi bu ürünleri cep telefonunuzdaki bir aplikasyon üzerinden bir tıkla satın alabilecek, helal mala, alın terine yatırım yapabileceksiniz” şeklinde konuştu.
Başkan S.Kaya Üzen, tarımla uğraşan kişiler ve kurumların lisanslı depolardaki ürünlerini elektronik senetlerle satabileceklerini ve bunları bankaya göstererek kredi kullanabileceklerini aktararak, şunları kaydetti: “Ürünleri fiyatların düşük olduğu dönemde saklayıp, sağlıklı ortamlarda ve altyapısı bitmiş lisanslı depolarda muhafaza etmiş olacaklar. Tacirlerimiz, tüccarlarımız da yeni bir depo yaptırmadan, depo inşaatı ile uğraşmadan lisanslı depolarda ürünlerini depolayabilecek, satmak istediklerinde de Ürün İhtisas Borsası üzerinden de satışını gerçekleştirebilecekler.”
Üzen, “tarımla uğraşan kişilerin ürünlerini uluslararası borsalarda da satabilmesi imkanının olduğunu dile getirerek, “Artık fiyatları daha açık ve net olarak takip etme şansımız olacak.” dedi.
Başkan Üzen son olarak, Borsalarımız geçmişten bugüne kanunen kendilerine verilen görevleri yerine getirmekte, Türkiye’de tarıma dayalı emtia ticaretinin gelişmesinde ana omurga olmuştur. Aynı bilinçle, TOBB camiası ve Ticaret Borsalarımız Türkiye’de lisanslı depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için de önemli bir misyon üstlenmiştir” dedi.