Reklam
DOLAR: 34.3 TL
EURO: 37.7 TL

Çardak Yağlı Güreşleri’nde Baş Pehlivan Orhan Okulu Oldu

27 Ağustos 2016
942 kez görüntülendi

Çardak Yağlı Güreşleri’nde Baş Pehlivan  Orhan Okulu Oldu
Reklam

Çardak Yağlı Güreşleri’nde Baş Pehlivan Orhan Okulu Oldu
Tarihi 283 .ci Çardak güreşleri 26 Ağustos Cuma günü yapıldı
Türkiye’nin Kırkpınar’dan sonra ikinci en büyük yağlı güreşleri Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde 283 kez düzenlendi
Kırkpınar’da kozlarını paylaşamayan çok sayıda baş pehlivanlardan, Ali Gürbüz, Recep Kara, Şaban Yılmaz, Mehmet Yeşil, Güngör Ekin, Fatih Atlı, Bayram Atlı, İsmail Balaban, Orhan Okulu’nun katılacağı güreşlerde ağalığı iş adamı Ahmet Acar yaptı. Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş tarafından bu yıl 283.ci gerçekleştirildi .
Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın 1354 yılında Rumeli’ye geçiş yeri olarak kullandığı Çardak’ta ulu çınar ağacının altında yapılan güreşin anısına düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Tarihi Çardak Yağlı Güreşleri , her yıl düzenleniyor. 283. Çardak Yağlı Güreşleri Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde bu yıl 283’üncüsü yapılan tarihi Çardak Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı Antalya bölgesinden Orhan Okulu kazandı.
Çardak Güreş Sahası’nda düzenlenen güreşlerde toplamda 425 güreşçi , başpehlivanlık için 59 sporcu çayıra çıktı. Finalde rakibi Recep Kara’yı mağlup eden Orhan Okulu, başpehlivan oldu. Fatih Atlı ,Güngör ekin üçüncülüğü elde etti
Okulu, Çardak Yağlı Güreşleri’nde üst üste üçüncü kez başpehlivan olduğu için altın kemerin sahibi oldu.
Bu arada, güreşleri izlemeye gelen ve 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nın önünde tankın önüne yatarak durdurmak isteyen Metin Doğan’a, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ve Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş tarafından temsili kemer hediye edildi.
Güreşlere, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Garnizon Komutanı Yarbay Türker Altıngöz, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Emrah Avdan, Çanakkale İl ve Gençlik Müdürü Nüammer Uslu ile Kırkpınar ağası Seyfettin Selim olmak üzere çok sayıda güreş ağası ve çok sayıda güreş sever vatandaş katıldı.
En büyük görseli tribünlere bağlanan dev Türk bayrağı ve baş pehlivanların Türk bayrakları ile tur atması, izleyicilerden büyük alkış aldı..

Türklerin Rumeli’ye ilk geçiş yeri olarak Türk Milleti için tarihi bir öneme sahip olan Çardak, bunun yanında Çanakkale Savaşları sırasında lojistik üs olarak kullanılmış ve yüzlerce askerin tedavi edildiği sahra hastanelerinin kurulduğu özel bir yer olmuştur. Çanakkale Savaşları’nda şehit olan 2403 askerimiz için kurulan Anafartalar Şehitliği’de Çardak’tadır.
Çardak tarih boyunca hep stratejik bir yer olmuştur. Rumeli’nin fethi 1354 yılında Gazi Süleyman Paşa ve askerleri tarafından Çardak Salbaş mevkiinden meşe ağacından yapılan sallarla karşı kıyıya varılmasıyla gerçekleşmiştir. Yine Çanakkale Savaşları’nda lojistik üs olarak kullanılmış ve yaralı askerlerimiz için sahra hastaneleri kurulmuştur. Osmanlı döneminde han, hamam, medrese vb. olarak inşa edilen yapılar hala korunmakta özgünlüğü bozulmadan çeşitli etkinliklerde kullanılarak halka hizmet vermeye devam etmektedir.

 

 

 

1 2 3 4 5.5

5 6 7 8 9

10 11 13 14 17

IMG_9679 IMG_9680 IMG_9681 IMG_9682 IMG_9683

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yukarı Çık