Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. M.Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında ve Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sn.Cengiz Günay’ın moderatörlüğü ile Trakya –Çanakkale ili Oda ve Borsaları Müşterek Bölge toplantısı gerçekleştirildi.
Video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen Trakya ve Çanakkale İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’na Çanakkale-Edirne-Kırklareli-Tekirdağ Oda ve Borsaları Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Meclis Üyeleri, Kadın ve Genç girişimciler Kurulu Başkanları ve üyeleri ile genel sekreterleri katıldı.
Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TOBB Çanakkale GGK Başkanı Orçun Oktay ve Kurul Üyeleri ile Genel Sekreter Sevcan Elver katılım sağladı.
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, içinden geçtikleri bu zor süreçte, Oda ve Borsalara daha büyük görev ve sorumluluk düştüğünü belirterek, “Bizler, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları, en hızlı şekilde iletiyoruz. TOBB olarak, her gün, sizlerin, üyelerimizin sıkıntılarını, dertlerini topladık ve toplamaya devam ediyoruz. Sayın Cengiz Günay kardeşimle birlikte TOBB yönetiminde tüm bu konularda birlikte çalışıyoruz. Konuları tasnif edip, Bakanlarla bire bir konuşarak, bunların çözülmesi için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.
Salgının başladığı Mart ayında, 70 maddelik bir öneri setini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bunların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor. Çeşitli sektörlerdeki vergi ve SGK ödemeleri ertelendi. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi, daha hızlı işler hale getirildi. Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç gün öncede, hem kısa çalışma, hem de ücretsiz izin desteklerini 1 ay daha uzattı. Öte yandan, firmalarımıza yönelik çeşitli kredi paketleri hayata geçirildi. Son olarak biz de Denizbank ile Nefes Kredisini başlattık. Yüzde 7,5 faizli, 2020’de geri ödeme yok, 2021’de ödenecek” ifadelerini kullandı.
Sonrasında da oda/borsalar ile istişare içinde, sorunları ve önerileri iletmeye devam ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İşte bugün de sizlerin ileteceği her konuyu, bu akşam ilgili bakanlara bizzat anlatacağız. Böylece üyelerimizin, camiamızın dertlerini bir nebze olsun çözmüş ve onları rahatlatmış olacağız” dedi.
Kısıtlamaların kalkmaya başladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, salgının bitmediğini, henüz sadece yayılmasını azalttıklarını söyledi.
Toplantıda söz alan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen Çanakkale Oda ve Borsaları olarak çalışmalarını devam ettirdiklerini belirterek Valiliğimizin de destekleri ile Tarıma dayalı ihtisas seracılık (jeotermal kaynaklı) organize sanayi bölgesi projesi ve küçükbaş hayvancılık tarıma dayalı organize sanayi bölgesi projesi gibi projeleri ilimize kazandırılması için çalıştıklarını ifade etti. 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyolu projesi ile ilgili de bilgiler veren S.Kaya Üzen, Borsanın Kurucu ortağı olduğu Çanakkale Teknopark bünyesinde kurulması planlanan Çanakkale Facebook İş İstasyonu Projesinin hayata geçirilmesi ile ilgili verdiği destekten dolayı da TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerini sundu. Coğrafi işaretli ürünlerin özel destek sağlanılması ile ilgili taleplerini de ileten Başkan S.Kaya Üzen, bölge ve ülke ekonomisi ile ilgili Borsa üyelerinden gelen gelişime açık alanları ve önerileri paylaştı.